2011. április 5., kedd

Világrekorder 45 millió dolláros pink gyémánt


Pár hónapja talált gazdájára ez a csodás, 24, 78 karátos pink gyémánttal díszített gyűrű Genfben, a Sotheby’s aukciósház árverésén.
A drágakő utoljára ezelőtt 60 évvel cserélt gazdát, akkor a New York-i Harry Winston ékszerész adta el a névtelenséget kérő vevőnek, ám a mostani árnak mindössze a feléért.
A kövecske, és a csodás gyűrű új tulajdonosa, Laurence Graff, jól ismert londoni gyémántkereskedő és –gyűjtő,  az árverésen összesen majdnem 46 millió USA-dollárt fizetett érte.
A világrekorder gyémánt pici fehér gyémántokkal körülvéve került platina foglalatba.
Négyen is licitáltak a gyönyörű drágakőre, illetve az ékszerre, míg végül Graff úr telefonon megtette a legmagasabb ajánlatot.



A gyűrűben a gyémánt „fancy intense pink” színű ( a „fancy” színű drágakő egy szó szerint lefordíthatatlan kifejezés, a gyémántoknál egy külön kategória, a legmagasabb minőségű, azaz csúcskategóriát jelöljük vele).
A biztonság kedvéért Graff úr rögtön el is nevezte „The Graff Pink” –nek a kicsikét…

A gyémántkereskedőnek már tulajdonában van egy 2008-ban megvásárolt 35.56 karátos kék gyémánt, amelyet Wittelsbach-Graff gyémántnak nevezett el, ám ez a drágakő „csak” 24,3 millió dollárba került. 

A kék gyémántját a gyémántkereskedő rögtön átcsiszoltatta, s lehet, hogy a Graff Pink számára is hasonló sorsot szán, hogy a mindössze mikroszkóppal látható kis ásványokat is eltüntethesse.

A jelek szerint Graff úr a világon a legritkább drágaköveket mind-mind össze óhajtja gyűjteniJ

Íme a világrekorder gyémánt és egy kis videó a licitről:
http://www.youtube.com/watch?v=vm4yLqrV_-c

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése