2011. augusztus 1., hétfő

Augusztus köve: PERIDOT, az "éjszaka smaragdja"


A peridot az augusztus hónap, s az augusztusiak születési köve.
 


A peridot név a görög „peridona” szóból származik, amelynek körülbelüli jelentése: „gazdaggá tesz”.
A rómaiak az „éjszaka smaragdjá”-nak hívták, mert úgy tartották, hogy zöldje éjszaka parázslóan fénylik.
A peridot egyike annak a néhány drágakőnek, amely csak egyetlen színben fordul elő. A gazdag zöld színt a kőben lévő kis mennyiségű, finom vas okozza.

A peridotot a keresztesek hozták Közép-Európába. A középkorban sokszor használták egyházi célokra. A barokk korszak kedvenc drágaköve volt. Az észak-amerikai indiánok körében a mai napig megbecsült ékkő.
A legnagyobb csiszolt peridot súlya 310 karát; a Zabargad-szigetről származik, és jelenleg a washingtoni Smithson Intézet őrzi. 
S hogy egyéb drágakövekkel mennyire jól kombinálható, láthatjuk,  ha visszaemlékezünk egy korábbi bejegyzés koktélgyűrű inváziójára, amelyben az egyik csodás darab a Piaget ékszerház Limelight kollekciójából  peridotot is tartalmaz:



Intenzív zöld színe sokunkat a frissen nyírt fűre emlékeztet, míg másokat a riói karneválon ihletett meg és tetőtől talpig a peridot színébe öltöztek:

 Katt a képekre a nagyobb méretekért! 
 
A babona szerint a peridot segít a barátság megőrzésében, és megszabadítja a lelket az irigy gondolatoktól.
Régen azt tartották, hogy megvéd a gonosz szellemektől, a rémálmoktól és az ártó varázslattól. Erejét a régiek szerint leginkább sárga aranyba foglalva fejtheti ki. A régi korokban porrá zúzva a peridotot gyógyszerként is használták az asztma és egyéb betegségek ellen.



Az augusztus hónap mellett a kínai horoszkóp szerint a peridot a majom évében születettek köve.
A majom évében születettekre a játékos, élénk és vidám természet, valamint gyors gondolkodás jellemző. Gyors észjárásának és humorérzékének köszönhetően jó társasági ember. Élete soha nem unalmas és kiszámítható.

Az idei évben peridotot az Oscar-díjkiosztón a kanadai világsztár, Celine Dion viselt, aki a Bulgari ékszerháztól kaptt egy csodálatos 18 karátos sárgaaranyba foglalt peridot gyűrűt, pavé gyémántokkal körülrakva. A gyűrű a Mediterrán Éden nevet kapta az ékszerháztól. Celine egy meseszép fehér Armani Privé estélyivel és smaragd nyaklánccal viselte. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése