2011. június 1., szerda

Június köve: a Gyöngy


Az igazgyöngy, a „drágakövek kaviárja”, az asztrológiában a június, illetve az e hónapban születettek köve. Bár sosem teljesen kerek és gömb alakú, mégis ez a természet alkotta drágakő az emberiség történetének egyik legtökéletesebbnek tartott ékszere.
Nemességet, egyben melegséget és misztikus eleganciát jelképez.
Viselője, mint a kagylóban rejtőzködő igazgyöngy, titokzatos és ismeretlen, bölcs és nemes.
 Katt a képre a nagyobb méretért!

Gyöngyérdekességek:

  • A görög-római mitológia szerint a szerelem istennője, Aphrodité (illetve Vénusz) tengeri kagylóból született -ez egyben a gyöngy születésének jelképe is.
  • Egy ókori legenda szerint Kleopátrának is gyönyörű gyöngysora volt. Amikor a férfiak többször is a nyakbavaló szépségét dicsérték, a királynő annyira féltékeny lett az ékszerre, hogy mérgében feloldotta ecetben, majd megitta.
  • Pierre Cartier párizsi ékszerész a New York-i Fifth Avenue-n egyetlen gyöngysorért vásárolhatta meg azt a házat, amelyben üzletét megnyitotta.
  • Kínában már egy évezreddel ezelőtt kísérleteztek azzal, hogy apró Buddha-szobrocskákat erőltettek a kagylókba, amelyek védekezésképpen, gyöngyházzal vonták be a betolakodókat. Mégis, az első jó minőségű tenyésztett gyöngyöket csak 1920-ban mutatták be a nagyközönségnek.
  • 1950-ig a szakemberek főként röntgen-vizsgálattal állapíthatták meg a gyöngy valódiságát, hiszen az árnyképen látszott a beültetett mag és a köréje termelt bevonat közötti határvonal.

 Olvassatok júniusban is, én pedig szállítom az érdekes infókat és képeket a 
Gyönyörű Gyöngyökről!  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése