2011. június 17., péntek

Pearl of Allah: az óriásgyöngy


Az óriásgyöngy legendája közel 2500 éves.
A monda szerint Lao-ce, a kínai filozófus zöld nefritből készült, önmagát, Buddhát és Konfuciust ábrázoló amulettet ültettetett egy kagyló közepébe és megparancsolta, hogy a furcsa tárgy kizárólag apáról fiúra öröklődhessen.
Utolsó kívánsága az volt, hogy minden egyes generáció biztosítsa a gyöngy további növekedését, azáltal, hogy azt egyre nagyobb méretű kagylókba ültessék át.



A Ming-dinasztia uralkodása alatt egy tájfun közben eltűnt a misztikus óriásgyöngy, de 1934-ben rábukkantak: Wilburn Dowell Cobb amerikai fiatalember, aki a Fülöp-szigeteken nőtt fel, megmentette a helyi törzsfőnök fiát a maláriától, és hálája jeléül a törzs vezetője Cobbnak ajándékozta a furcsa tárgyat. Cobb magával vitte Amerikába a gyöngyöt, és 1939-ben a furcsaságokat kiállító múzeumban, az akkor Manhattanben lévő Ripley's Believe It or Not Museumban állították ki a monstrumnyi éket. 




Peter Hoffman már 1977-ben kísérletet tett arra, hogy megvásárolja a „Pearl of Allah"-ot, azonban Cobb elutasította érdeklődését. Valamivel később azonban Cobbnak különleges álma volt, melynek hatására megváltoztatta álláspontját: 1980-ban 200 ezer dollárért átadta Hoffmannak a gyöngyöt. Hoffman néhány év után úgy határozott, hogy megosztja a legendás kuriózum tulajdonjogát, mely állítólag nagy szerencsét hoz tulajdonosa(i)nak. Azonban Peter Hoffman mást tapasztalt. A társtulajdonosok között sok vita támadt a Pearl of Allah tulajdonképpeni hovatartozását illetően, és a pereskedés még az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához is eljutott.
A különleges gyöngyszemet 1986-ban már tízmillió dollárra értékelték. Ekkoriban tett kísérletet Ferdinand Marcos, a Fülöp-szigeteki elnök arra, hogy hazájának visszaszerezze az ekkor már igen értékes és hírneves tárgyat. 



Jelenleg ez a sok viszontagságot megjárt ritkaság egy meg nem nevezett denveri bank széfjében csücsül és igen nagy titokzatosság lengi körül. A világon több múzeum érdeklődik a kiállítás joga iránt.
A legutolsó felértékelés szerint a gyöngy jelenlegi értéke 59,7 millió amerikai dollárra rúg, de egyelőre még nem akadt rá vevő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése