2011. június 25., szombat

Victoire, a Dior őrült tervezője



„Ki mondta, hogy az igazi ékszer legyen unalmas?”
Victoire de Castellane

Ez a titokzatos hölgy, Victoire de Castellane 14 évig a Chanel tervezői csapatában dolgozott (Karl Lagerfelddel), mielőtt 1999-ben a Diorhoz került, az új ékszer-divízió kreatív igazgatójaként. Itt aztán engedélyt kapott, hogy szabadon eressze fantáziáját és ragyogó színpompás ékszerkollekcióival felrázza a punnyadt Place Vendome-ot. 



Victoire megmutatja nekünk, hogy nem kell mindig halálosan komolyan venni magunkat, ám mindig a legkiválóbb nyersanyagot használjuk, a legkülönlegesebb drágaköveket keressük. Tökéletes kivitelezéssel és fantáziadús, formabontó design-nal: ennek a mixnek az eredménye csakis világsiker lehet.



A fáma szerint Victoire (aki párizsi arisztokrata családban nőtt fel) első „tervezői munkája” gyerekkorában az  volt, amikor elcsente nagyanyjának (a Cognac dinasztiából származó Sylvia Hennessynek) felbecsülhetetlen értékű charm-os karkötőjét és egy pár fülbevalót készített belőle: képzelhetjük, mekkora horrort okozott ez a családban…
A híres nagymama legjobb barátnője egyébként a kor mozisztárja, Barbara Hutton volt, aki csodálatos drágaköveket viselt a filmvásznon és a civil életben is: innen ered Victoire ékszerimádata.


Napjainkban a tervezőnőt rengeteg dolog inspirálja: kedvence a technikolor világ, és bolondja a drágaköveknek: ékszereiben találunk amethisztet, citrint, thurmalint, peridotot, akvamarint és korállt is, néha még textillel is kombinálva (szatént és bársonyt használ a tervezéshez). 





„Jobban szeretek nagy méretű színes drágakövekkel tervezni, mint a gyémánttal. Viselni pedig olyan ékszereket szeretek , amelyek hamisnak is tűnhetnek: mintha bizsut hordanék, de persze igazi drágakövekkel”
-mondja a különc tervezőnő. 



Victoire minden egyes kollekciója külön történtetet mesél nekünk.
Például rögtön első, 1999-ben készített „Christian Dior Fontainbleu-i Ezer Virág kertje” nevét viselő kollekció története egy misztikus vidéki kertbe repít minket, ahol arany méhek gyűjtenek mézet koráll virágokból és smaragd levelekből, de készített már Moulin Rouge inspirálta kollekciót is, ahol arannyal hímzett rubin és gyémánt fűzőket és mídereket álmodott. 

Victoire jelmondata: 
„Imádom a természetet megjeleníteni az ékszereimben. A virágok két nap alatt elpusztulnak, de ékszerbe foglalva örökké velünk maradnak”.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése